Tags
Boeken, Dichters, E-boek, Lerarenopleiding, Lezen, Literatuur, Meteoriet, Muggen, Nooit meer slapen, Noorwegen, Schrijvers, WF Hermans
Zal ik eerst maar eens beginnen met een bekentenis? Ik had nog nooit een boek van Willem Frederik Hermans gelezen. Daar heb ik een paar weken geleden verandering in aangebracht. Ik las: ‘Nooit meer slapen’. En dat is me bevallen.
“Nooit meer slapen is het meesterlijke verhaal van de jonge geoloog Alfred Issendorf, die in het moerassige noorden van Noorwegen onderzoek wil verrichten om de hypothese van zijn leermeester en promotor Sibbelee te staven. Issendorf is ambitieus: hij hoopt dat hem op deze reis iets groots te wachten staat, dat zijn naam aan een belangrijk wetenschappelijk feit zal worden verbonden. Deze ambitie hangt samen met het verlangen het werk van zijn vader, die door een ongeluk tijdens een onderzoekstocht om het leven kwam, te voltooien. Nooit meer slapen is een grootse roman over grote dromen.”
Eerst maar eens terugkomen op mijn eerste zinnen. Dat ik nog nooit een boek had gelezen van WF Hermans. Ik vertel hier vaak dat ik graag en veel lees. Mogelijk weten jullie dat ik ooit (1979) ben afgestudeerd als leraar Nederlands. Hoe kan het dan dat ik nooit iets van deze ‘grote meneer’ heb gelezen? Waarom heb ik gewacht tot het WF Hermans jaar? De schrijver werd op 1 september 1921 geboren. Eerlijk gezegd heb ik geen afdoend antwoord. Op de lerarenopleiding moesten we natuurlijk veel lezen. Dat heb ik ook gedaan. Veel aandacht ging uiteraard naar jeugdliteratuur want onze (toekomstige) doelgroep waren jongeren tussen de 12 en 16 jaar. Dus veel Tonke Dragt, Jan Terlouw, Guus Kuijer, Thea Beckman, Gie Laenen, ea. Natuurlijk ook Anne Frank. Ook veel aandacht voor Vlaamse grootheden zoals Stijn Streuvels, Ernest Claes, Felix Timmermans, Hugo Claus, Hubert Lampo, Jos Vandeloo, Johan Daisne, Willem Elschot, Jef Geeraerts, Louis Paul Boon, Gerard Walschap. En ook dichters als Guido Gezelle, Paul van Ostaijen, Anton van Wildenrode, Eddie van Vliet, Jotie T’Hooft.
Dit lijstje wordt saai. Toch ga ik nog even door want ook Nederlandse schrijvers passeerden de revue. Vondel, Brederode, Multatuli, Couperus, Marcellus Emants, Godfried Bomans, Antoon Coolen, Simon Carmiggelt, Frederik van Eeden, Hella Haasse, Willem Kloos, Piet Paaltjes, Bordewijk, Reve, Marga Minco, Mulisch, Wolkers, WF Hermans. Van de meeste van deze Vlaamse en Nederlandse schrijvers heb ik toen minstens één boek gelezen. Waarom Hermans steeds terzijde werd geschoven weet ik niet (meer). Natuurlijk ken ik ‘Nooit meer slapen’, ‘De donkere kamer van Damokles’, ‘Onder professoren’ en ‘Het behouden huis’ van naam. Deze boektitels duiken steeds weer op in lijstjes.
En toen werd het eind november 2021. In de ‘Taalstaat’ hoor ik bijna wekelijks wel iets over WF Hermans. Ergens op een schijf vind ik ‘Nooit meer slapen’ terug als e-boek. Ik ga het lezen. Met plezier maar niet in een heel hoog tempo en grappig genoeg vaak als ik ’s nachts niet kan slapen. Ik reis mee met Alfred, het hoofdpersonage, naar Noorwegen. Ik herken het land waar ik tussen 2002 en 2014 vaak ben geweest. Alfred kan niet slapen. Te veel zoemende en bijtende muggen – ook die herken ik in zomers Mozambique – en in de zomer wordt het nooit donker boven de poolcirkel. Hij is veruit het zwakste expeditielid van het viertal. Hij piekert en piekert maar zijn zoektocht naar een meteoriet gaat wel gewoon verder. Zonder de beloofde luchtfoto’s en natuurlijk nog zonder mobiele telefoon of google maps want het is 1960 – weet je wel. En dan besluit zijn reisgezel een ander pad te volgen. Alfred is nu voor alles op zichzelf aangewezen …
De taal is nog steeds heel goed te lezen. Ondanks dat de zoektocht een beetje voortkabbelt blijf ik met plezier verder lezen. Ik geef het vier ****sterren. En misschien ga ik wel op zoek naar een van zijn andere, zeer bejubelde boeken.
In de serie: BOEKEN
Dan zou je nu best “Onder professoren” gaan lezen. Lachen, joh. “Nooit meer slapen” staat al jaren ongelezen in de kast. Daar heb ik geen boek voor nodig😅
Ik probeer tussen de regels door te lezen en te ontdekken wat je bedoelt …
Doe eens een gokje.
ik slaap gelukkig goed , altijd en overal 🙂
wens je veel lees plezier
Fijn voor je. Ook de jonge Koen was een slechte slaper. Wat me nooit zorgen heeft gebaard. Even wakker liggen is niet zo erg.
zolang je genoeg slaap krijgt om goed te functioneren is het goed , toch
Ik heb dat boek zo´n 20 jaar geleden gelezen, en herinner me niet veel meer van het verhaal, maar de sfeer en de omgeving waarin het zich afspeelt (die muggen!) staan me nog steeds heel levendig voor de geest. Ik heb het graag gelezen en altijd onthouden dat het echt goed geschreven moest zijn, precies om die reden: dat de schrijver me zo ver had gekregen om me met plezier in te leven in een verhaal met in sé erg saaie ingrediënten: een wetenschapper in zijnen alleene in een desolaat landschap. Dat moet je toch maar kunnen.
Mooi verwoord. Zou ik dat over 20 jaar ook nog kunnen?
Dat zullen we moeten testen he 🙂
Werkstuk over gemaakt in de derde of vierde, toen mijn favoriete schrijver. Waarna ik tijdens mijn studie Tolstoj en Dostojewski ontdekte, boeken in het Engels begon te lezen en decennia geen Hermans meer las. Onterecht, maar zo loopt het soms.
In de afgelopen twee decennia maar twee titels, vond ik in mijn boekblogjesarchief:
‘De donkere kamer van Damocles’ (herlezen) en ‘In de mist van het schimmenrijk’. Onder professoren heb ik onlangs tweedehands gevonden, moet ik nog lezen.
Ik moet dus (nogmaals) constateren dat er wel degelijk andere lesstof (en leesstof) wordt aangeboden in Vlaanderen dan in Nederland. Op de middelbare school kwam WF Hermans niet of nauwelijks te sprake. Meer aandacht voor Vlaamse schrijvers. Op de lerarenopleiding veranderde dat wel.
Hmm, geen idee of dat de aandacht is. Denk dat het toeval is. Ik las Damocles vrij jong en vond het geweldig, dus las ik Het Behouden Huis en Nooit Meer Slapen toen ik de keuze had voor een schrijver waarover ik een werkstuk moest maken. Maar toen al was ik de uitzondering.
Brusselmans leerde ik pas later kennen, veel Vlaamse schrijvers heb ik op school ook niet gehad. Iets ingelopen in later jaren.
Ook mij is de schrijver (en uiteraard ook het boek) totaal onbekend. Komt misschien ooit wel nog eens op mijn weg…
Nee, wij Vlamingen lazen vooral schrijvers van onze eigen heimat. Nederland was heeeeeel ver weg.
Wil ik toch relativeren. Carmiggelt, Bomans,… waren verplicht leesvoer op school.
Ooit had ik de ambitie om geoloog te worden en zodoende begon ik in Utrecht aan die studie. Indertijd was het de bedoeling van de staf om zoveel mogelijk studenten in het eerste ( of tweede) jaar af te laten vallen… Dat is ze eigenlijk ook wel redelijk gelukt….
Daar werd ook de vraag gesteld : ” wie heeft na het lezen van” Nooit Meer Slapen” besloten om geologie te gaan studeren.. “…
… Met als onderliggende hint :” ga er maar niet van uit dat het zo romantisch en avontuurlijk is.. “
Mooie anekdote Roelof. Alles goed met je?
Ja, prima… Ik keer volgende week na 2 maanden Kenya weer terug naar Italië, o. a. om te laten zien dat ik nog leef….
Dat zal het verschil tussen lesstof zeker zijn. Ik las Hermans, De donkere kamer van Damokles, voor mijn lijst op de HBS. Behalve dat het spannend was, weet ik er niet meer veel van. Vlaamse schrijvers las ik volgens mij niet voor mijn lijst.
Je logje prikkelt mij om de boeken van Hermans nog eens te gaan lezen. Mooi verslag.
Nee, ik las er wel meer op de HBS, bedenk ik me nu. Onder andere van jouw lijst: Felix Timmermans, Hugo Claus, Hubert Lampo, Willem Elschot, Louis Paul Boon. Later kwamen via de literatuurclubs en de studie Nederlands meer Vlaamse schrijvers voorbij: Griet op de Beeck, Kristien Hemmerechts, jeroen Olyslaegers, Tom Lanoye, Anne Provoost, enzovoort
Het laatste lijstje (vanaf Griet op de Beeck) is een lijst van Vlaamse auteurs die ik natuurlijk wel ken en ik heb ook boeken van hen gelezen maar dat was van NA mijn opleiding. Vandaar dat ze niet …
Voor mijn havo lijst destijds wel een Hermans gelezen maar heeft waarschijnlijk niet heel indruk gemaakt want ik weet niet meer wélke. “Juf “vertelde wel veel enthousiaste verhalen over zijn boeken, maar dat deed ze over meer schrijvers natuurlijk.
Je katapulteert me terug naar mijn VWO-tijd, toen ik heel veel van de door jou genoemde schrijvers heb gelezen. Verplichte kost voor de boekenlijst Nederlands. Nooit meer slapen stond daar ook op. Ik weet er niks meer van – maar dat zegt niets. Ik deed examen op Jan Wolkers… een miskleun. Ik vind het wel smeuige boeken toen, en dacht dat ik het allemaal wel begreep, maar de symboliek van Wolkers ging mijn 17-jarige pet ver te boven… Maar, net wat Staartje schrijft: je prikkelt me nu wel om Hermans te gaan herlezen, want volgens mij spraken zijn boeken me wél heel erg aan…