Tags

, , , , , , , , , , , ,

Dat is een hekel heb aan de verkeerspolitie in Mozambique en hun klein-corrupt gedrag heb ik hier al vaker uit de doeken gedaan. Maar als ik dan in Nederland een verkeersboete krijg dan heb ik onmiddellijk heimwee naar de jongens en meisjes in Maputo. Daar kun je tenminste tegenaan lullen en kijken of je het op een akkoordje kunt gooien. In Nederland zie of spreek je geen hond. Alles gaat via camera’s en enveloppen met boetes.

Ja, ik heb tot tweemaal toe te snel gereden. Twee weken na elkaar op bijna hetzelfde tijdstip, op dezelfde plaats. Grrr. Ja, ik reed te snel maar had niet echt in de gaten dat ik iets verkeerds deed. Ik let namelijk goed op en gebruik meestal cruisecontrol om te verhinderen dat ik onoplettend toch te hard rij. Ik leg uit wat ik verkeerd deed. Gisteravond reed ik namelijk opnieuw op hetzelfde tijdstip op dezelfde plek. Zoals je op de bekeuring kunt lezen: Op de A29 op de Haringvlietbrug om 22.47. Ik kom dan van de repetitie in Goes en rij naar mijn logeeradres in Heemstede. Vanaf Goes mag je ’s avonds bijna overal 120 km/u rijden. Ik houd me aan die snelheid. Ik luister naar NPO 1. Het is rustig op de weg. Iets voor de Haringvlietbrug zie je plots een bord 90 km/u. Heel even later staat op het matrix-bord 70 en nog even later 50. Ik denk dat dit alles binnen een kilometer afstand van elkaar staat. Uiteraard schakel ik de cruisecontrol uit en verminder vaart. Ik ga niet vol op de rem. De weg is versmald. Er wordt aan de weg (brug) gewerkt. Niet ’s nachts maar er zijn wegwerkzaamheden. Voor mijn gevoel (dom Koen) reed ik heel rustig ondanks de lege snelweg. Niet dus. Ik reed 65 km/u. Te hard. Boete: 108 euro. WAT ZONDE VAN DE CENTJES. En niemand om tegenaan te lullen. Ik betaal uiteraard per ommegaande maar dan zie ik dat ik een week later (vorige week dus) opnieuw in de fout ging. Nu een boete van 45 euro.

Gisteravond heb ik driedubbel goed opgelet. Opnieuw een volkomen lege snelweg. Geen werkvolk in de buurt. Ik kroop tegen 49km/u over die kostbare brug. Alle Haringvliet-slakken passeerden me met groot gemak.

Al bij al zijn het dus dure repetities. Dure benzine en bijkomende boetes. ‘It’s all in the game’ zullen we maar zeggen. Maar ik kijk nu al uit naar het moment dat de verkeerspolitie in Maputo zeurt om een ‘refresco’. Letterlijk betekent dat een ‘frisdrank’ maar ze bedoelen natuurlijk een ‘zakcentje’. Beginnen met een boete van 2000 mt – ongeveer 25 euro – tot pak ‘m beet na wat over en weer gepraat … een eurootje of 5 voor hun eigen broekzak.