Tags

, , , , ,

Als ik in Nederland ben blog ik veel minder en lees ik veel minder. Natuurlijk omdat er dan heel andere zaken (vooral mensen) voor handen zijn. Als ik in Nederland ben wandel ik veel meer en eet ik heel veel soorten (lekker) beleg. Ik ben in Nederland heel regelmatig in een museum te vinden, in het theater, in de bioscoop, in een boekhandel en in het OV (openbaar vervoer).

Ik ben nu weer op het Mozambikaanse nest. Ik ben niet heel veel meer gaan bloggen … moet ik bekennen. Wel veel meer gaan lezen. De afwisseling een thriller en dan weer een roman is een vast gegeven. Een non-fictieboek fietst er meestal tussendoor, zonder vast ritme.

Als je weleens een thriller leest, ken je mogelijk de auteurs van bovenstaande boeken. Daniël Silva en Donna Leon. Zij hebben beiden al flink wat titels gepubliceerd. Op het eerste boek hierboven staat ook het hoofdpersonage vermeld: Gabriël Allon. Hij staat op de loonlijst van de Israelisch geheime dienst en hij is een van de beste restaurateurs ter wereld van renaissance schilderijen. Een mooie mix. Ik ken ook een deel van zijn familie, zijn vrienden, zijn (ex) leidinggevende, enzovoort.

Op het andere boek staat niet vermeld dat het een Commisario Guido Brunetti thriller is maar een Venetiaanse misdaadroman. Ik begrijp die keuze van de uitgever. Venetië is altijd het decor van Donna Leons thrillers. Ook hier weet je na een tijdje allerlei privé-zaken van het politiekorps van Venetië en in het bijzonder van de familie Brunetti en de adelijke schoonfamilie.

DE CELLISTE Daniël Silva

Viktor Orlov, ooit de rijkste man van Rusland, verblijft in ballingschap in Londen. Daar voert hij een strijd tegen de kleptocraten die de macht over het Kremlin hebben overgenomen. Maar op een regenachtige zomeravond slaagt de president van Rusland erin om Orlovs naam van zijn dodenlijst te schrappen. De Londense politie verdenkt een onderzoeksjournalist van de moord. Hoe is deze op sluwe wijze de verdediging van Orlov binnengedrongen? Meesterspion Gabriel Allon, die zijn leven te danken heeft aan Viktor Orlov, denkt dat de Londense politie zich vergist.” 

VERBORGEN BEWIJS Donna Leon

“Een oude weduwe wordt vermoord. Detective Brunetti gaat op onderzoek uit en al snel blijkt dat de vrouw informatie had die geheim moest blijven. Wat wist zij en belangrijker nog: welke machtige persoon is verantwoordelijk voor haar dood?” 

Zijn dit boeken om te adviseren? Nee, maar er is ook niets mis mee. Gewoon twee spannende verhalen die je in een dag of wat hebt uitgelezen. Op het strand, naast het zwembad, in de trein. Of zoals ik – deels zittend op de veranda en deels liggend op bed. Volgend jaar zal ik me nauwelijks herinneren waar de boeken over gaan. Dat geeft ook niet. De twee andere boeken die ik de afgelopen week las zijn van een heel ander kaliber. Mogelijk wordt een van die boeken op het eind van ’t jaar wel het mooiste boek dat ik in 2022 las. Benieuwd? Ik vertel het later deze week. Gokken mag natuurlijk altijd …

In de serie: BOEKEN

Advertentie