Tags

, , , , , , , , ,

Ik maakte mijn traditionele hub weer. Zoals je weet: vanuit NED/BEL naar MOZ of omgekeerd. Dit keer koos ik voor Ethiopian Airlines. Van Brussel via Addis Abeba naar Maputo. Waarom nu? Omdat goede vrienden afgelopen weekend hun bruiloft (uitgebreid) hebben gevierd en wij uitgenodigd waren. Over de bruiloft schrijf ik later deze week nog een keertje.

We kozen ervoor om tweemaal in een hotel te overnachten in Maputo. Weliswaar maar vijfentwintig kilometer bij ons vandaan. Maar een feest met veel vrienden is natuurlijk leuker als je niet op een glaasje meer of minder moet letten. En we onafhankelijk van elkaar kunnen besluiten te gaan slapen want het feest is in een van de hotels waar we overnachten. Isabel heeft veel (werk)contact met de meeste internationale hotels in de Mozambikaanse hoofdstad. Zij regelde – via die contacten – onze kamers in twee van de beste hotels, gelukkig voor een gereduceerd tarief. Nog steeds duur hoor, gemiddeld 140 euro, inclusief ontbijt. Slik.

We kozen voor twee hotels uit de koloniale tijd. Hotel Cardoso en Hotel Polana. Uiteraard zijn deze hotels vaak gemoderniseerd en zijn ze aangesloten bij internationale ketens.

Hotel Cardoso

Ik ken dit hotel al sinds mijn eerste verblijf (2003) in Maputo, toen voor werk. Ik verbleef er best vaak. Het was een beetje ons ‘huis-hotel’. Tijdens onze bruiloft (2013) sliepen we er ook drie nachten net zoals tijdens heel wat jaarwisselingen. Nu was het zeker vier jaar geleden dat we er overnachtten. Ons laatste feest was de bruiloft van Koen en Jacinta (januari 2020). Tijdens de pandemie was Hotel Cardoso bijna anderhalf jaar gesloten. Wegens: geen toeristen, geen zakenmensen. Even een paar zaken die ons (negatief) opvielen. Ik zet ze op een rijtje. In onze gang stonk het heel erg naar zweetvoeten. Volgens een bordje dat op de grond lag, was er net geschilderd. Ik vond de kamer piepklein en aan de lawaaierige straatkant. De temperatuur-regelaar vond ik erg ingewikkeld. Er lag geen papier met uitleg. Eigenlijk waren er maar twee standen: AAN en UIT. Isabel vond de AAN-stand te koud. ’s Nachts vond ik het dan weer veel te warm. De badkamer was klein maar voor één nachtje goed genoeg.

Bom dia vanuit Hotel Cardoso

Het ontbijt vond ik ronduit tegenvallen. Een mooi terras met uitzicht op de baai van Maputo maar alle tafeltjes waren ofwel bezet, gereserveerd of vies achtergelaten door vroege ontbijters. Ik moest naar binnen om te vragen om een tafeltje voor ons schoon te maken.

Zoals in alle hotels is er een ontbijtbuffet (self service) en kun je eieren bestellen, klaargemaakt zoals jij het vraagt. We vroegen allebei twee spiegeleitjes. Dan draai je ze niet om in de pan! Slik. Er was weinig keuze aan beleg en brood. Gelukkig wel veel vers fruit. In een aantal warmhoudschalen met deksel lag meer voedsel te wachten. Zonder enige uitleg. Je moet dus alles openen om te weten wat daaronder ligt te verpieteren … euh … warm te blijven. Niet aantrekkelijk. De koffie was oploskoffie. De thee was in orde. Het zoutvaatje zat vol vocht, dus onbruikbaar. Het uitchecken ging vlot. Al bij al hooguit ***1/2 ster. Nee, laat dat half sterretje maar zitten.

Hotel Polana

Lange tijd was dit hét top-hotel in Maputo. Ik was er vaak maar ik had er nog nooit overnacht. Dat deed ik afgelopen zaterdagnacht voor het eerst. Het inchecken ging heel moeizaam. Ik baalde dat ik bij de receptie zat te zweten in (onder) mijn mondkapje. Een piccolo hielp met het dragen van één koffertje. De kamer en de badkamer zijn heel ruim. Wow. Erg mooi.

We gaan snel iets eten in het restaurant maar we vergaten onze mondkapjes. Ik terug naar boven. De sleutelkaart werkt niet. Terug naar beneden om de kaart opnieuw te activeren. Naar boven en dan weer naar beneden naar het restaurant. Naast ons … de kindertafel van een bruiloft in de serre van het hotel. Veel gegil en gekrijs. Rondrennende kinderen en nanny’s die het niet in de hand kunnen houden. Niet fijn.

Kamer 229 – Hotel Polana (Maputo – Mozambique)

Als de kippensoep (voor Isabel) en een salade van de chef (voor mij) komen, moeten we lang wachten om ook het zoutvaatje en de olijfolie te krijgen. De soep was niet erg warm, de salade was heerlijk. Twee glazen bier van hetzelfde merk in twee glazen van verschillende merken. Vreemd. We maken er een grapje van: waarschijnlijk een vrouwelijk en een mannelijk glas.

Twee biertjes

Isabel gaat alvast naar boven en neemt één sleutelkaart mee. Tien minuten later ben ik ook weer boven. Sleutelkaart werkt niet. Dus weer naar beneden en dan weer terug. Op het bureau ligt een brief waarin de gasten gewaarschuwd worden voor mogelijk geluidsoverlast wegens een bruiloft. Met excuses van het management. Dat is waarschijnlijk de bruiloft van Carla en Miro waar wij te gast zijn. Dus last van lawaai in onze kamer? Nee. Wel op het feest zelf, we zaten te dicht bij de boxen dus ik maakte af en toe een wandelingetje. Ook om even naar Real Madrid – Liverpool te kijken. Super Courtois.

Serre-restaurant Hotel Polana

Het ontbijt was top. Een uitgebreid buffet met ruime keuze. Niets op aan te merken. Het uitchecken ging vlot. De parkeerwachter bedelde net iets te veel om een fooi. Hotel Polana krijgt een ruime ****1/2 ster-beoordeling. Over de bruiloft vertel ik later wat meer.

Advertentie