Tags

, , , ,

Sinds ik hier bij WordPress gratis blog, weet ik dat er reclame wordt toegevoegd aan mijn stukjes. Dat neem ik voor lief. Ik herinner me dat ik er mijn lezers ooit eens naar vroeg. Of het hen stoorde. Nee dus. Mogelijk ook omdat medebloggers dezelfde overwegingen (ooit) hebben gemaakt.

De reclame beperkte zich meestal tot één blokje. Meestal met wat tekst, zeker niet met een schreeuwende foto. Sinds enkele maanden wordt er een heel raster toegevoegd aan onze blogs. Iedereen herkent vast onderstaande collage. Ik zie ze namelijk ook bij jullie (met een gratis WordPress-blog).

In mijn geval zijn heel wat onderschriften in het Portugees. Het ‘systeem’ herkent dus van waaruit ik blog (of lees) want ik zag dezelfde foto’s ook tijdens mijn langdurig verblijf in Nederland, met Nederlandse teksten. In navolging van ons aller Rietepietz eindig ik tegenwoordig mijn stukjes met een STREEP. Als afscheiding tussen mijn bijdrage en de toegevoegde reclame. Ik vind zo’n fotoblok (9 verschillende reclames) erg opdringerig. Nee … walgelijk.

Maar nu kom ik tot mijn punt. Een vraag. Een overpeinzing. Ik ben redelijk ongevoelig voor reclame en zeker in bovenstaand geval is er hooguit 0,1% van mijn brein dat zou kunnen overwegen om zo’n fotootje aan te klikken. Dus deze reclame schiet volledig zijn doel voorbij. Of ik ben geen doelgroep. Ook op de blogs van mijn medebloggers ben ik niet (nooit) van plan om door te klikken op een reclame. Hebben jullie daar ooit op geklikt? Ik denk dat het antwoord NEEN zal zijn.

Ik ken het gegeven dat televisie-reclames die irriteren meestal goed bevallen bij de opdrachtgever. Dan wordt er tenminste over gepraat. Tja, het zal wel.

Nog even terug naar het fotoblok hierboven (en mogelijk hieronder). Wie kent ze niet … ‘Sarah Paulson en Amanda Peel’? ‘Wie?’ hoor ik jullie denken. Je weet wel … Sarah Paulson en Amanda Peel. Ooo die … het zijn die twee kussende dames rechtsboven. Een foto die gemaakt is bij de uitreiking van de Golden Globes in 2017. Een vriendschappelijke zoen op de rode loper. Ja, en dan? Waarom zou ik daar op klikken? Omdat ik 21 foto’s van beroemde ‘gays’ wil zien? Als ik dat al zou willen zien dan brengt ‘Google’ me in twee klikken naar honderden foto’s. Hoe zit het met auteursrecht? Deze foto is gemaakt door ene Jim Ruymen/UPI. Dat moest ik uiteraard even opzoeken. Als hij betaald krijgt voor elke keer dat deze dames me tegemoet kussen vanuit zo’n fotoblok, is hij een rijk man.

Wat is de zin van deze foto’s en links?

Goed. Ik laat het hierbij. Zo meteen nog een Riet-streep hieronder en klaar is mijn stukje. O ja, nog één dingetje. Ik was enkele maanden in Nederland en zag zo nu en dan televisie. Ik had ruim 50 zenders ter beschikking. Als ik op de bank even lag bij te komen en even ging zappen dan was het eigenlijk een halfuur durende reclame braaksel. Bah. Zo onzinnig. Wat ben ik blij dat wij met onze 98% Neflix op onze tv, daar van zijn gevrijwaard.

Heeft een van jullie ooit (onlangs) de stap gemaakt van ‘gratis’ naar ‘betaald’ bloggen bij WP? Ik lees het graag want ik overweeg het heel serieus om van deze ‘shit’ verlost te zijn.