Mozambique

Zicht op Maputo vanaf Catembe

Zicht op Maputo vanaf Catembe

Toen ik in 2003 werd uitgenodigd als adviseur en eindregisseur van het eerste UMOJA CFC kamp en voorstelling in Maputo, Mozambique had ik er geen benul van dat ik tien jaar later in Mozambique – afwisselend met Nederland – zou wonen en werken. Sterker nog – ik ben getrouwd met een Mozambikaanse vrouw.

Ik heb nog maar een klein deel van dit grote land gezien. In 2006 maakte ik een mooie roadtrip met Eric. We reisden met lokaal vervoer naar oa Xai Xai, Inhambane, Vilanculus, Bazaruto archipel en tenslotte naar Beira.

Met Isabel maak ik geregeld daguitstapjes vanuit Matola of Maputo. Naar Bilene, Macaneta of Calanga beach. Of met de boot naar Xifina, Portuguees Iland of Inhaca. Sinds de brug tussen Maputo en Catembe voltooid is (2018) gaan we af en toe een lang weekend naar Ponto d’ Ouro. Het zuidelijkste puntje van Mozambique dicht bij de Zuid-Afrikaanse grens.

Pemba ken ik enkel vanaf het vliegveld. Tete – de meest noord-westelijke provincie – en Moatize heb ik bezocht ter gelegenheid van een (schoon) familiebijeenkomst.  Cahora Bassa – de grote dam in de Zambezi rivier en het nabijgelegen Songo zijn een bezoek meer dan waard. Samen met Jean Jacques vloog ik in 2019 naar Nampula. We huurden een auto en toerden daar een dag of vijf rond. Natuurlijk stond Ilha de Moçambique hoog op ons to-do-lijstje – de oude historische hoofdstad en UNESCO werelderfgoed. Ook bezochten we Nacala, een grote havenstad.

Mozambique heeft een fantastische kustlijn – de Indische Oceaan – witte stranden, eilanden en nog heel veel moois om te ontdekken. De kust van Mozambique is 2655 km lang. Een smeltkroes van culturen, de marabenta (muziek / dans) en de timbila (instrument), Portugese invloeden en prachtige flora en fauna. Mozambique is zeker een bezoek waard. Uitstekend te combineren met een reis in Zuid Afrika. Maputo is slechts twee uurtjes rijden van het Krügerpark. Ook Eswatini (Swaziland) ligt om het hoekje.

Snorkelen, duiken, wandelen. Zwemmen tussen de schildpadden, dolfijnen, koraal,  de adelaarsrog (manta rey) en de walvishaaien (whale shark) … en het is (bijna) altijd mooi weer. Olifanten, giraffen, zebra’s, leeuwen, buffels; je vindt ze er allemaal, onder andere in de zes nationale parken die het land rijk is. En als je van vis, garnalen, krab, kreeft etc houdt dan is Mozambique het paradijs.

Mozambique (Zuid Oost Afrika)

Mozambique (Zuid Oost Afrika)

==============================================

ALGEMENE GEGEVENS

Staatsvorm: Republiek

Valuta: Metical / Meticais (MZN) – Waarde 1€ = 70 MZN (maart 2022)

Tijdszone: UTC + 2 (Tijdens de Europese zomertijd is er geen tijdsverschil. Gedurende de Europese wintertijd is het in Mozambique 1 uur later.)

Taal: De belangrijkste taal is Portugees

Hoofdstad: Maputo (helemaal in het zuiden van het land)

Buurlanden: Zuid Afrika, Eswatini, Zimbabwe, Malawi, Zambia, Tanzania

Inwoners: ongeveer 30 miljoen

Hoogste punt: 2.436 meter

Oppervlakte: ongeveer 20 x Nederland

Lees meer over Mozambique op mijn weblog – Klik HIER

Mozambique op Wikipedia – Klik HIER

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s