Ethiopië

PIC01474.JPG

Een traditionele, Ethiopische maaltijd

Ik ben veelvuldig en vaak in Ethiopië geweest. Sinds 2007 kom ik meerdere keren per jaar in het meest bijzondere Afrikaanse land. Het enige Afrikaanse land dat nooit is gekolonialiseerd. Italië had wel een flinke vinger in de pap maar dat was meer aan de kust, in Eritrea wat toen nog een deel was van het grote Ethiopië.

Mijn bezoeken aan oa Addis Ababa, Mek’ele, Jimma en Adama/Nazret waren werk-gerelateerd. In deze steden vind je zeer goede circus-scholen. Zij maakten onderdeel uit van ons grote Umoja-netwerk. Ik heb er prachtige voorstellingen gezien. En later ook zelf geregisseerd. Nieuwsgierig als ik ben, heb ik natuurlijk meer van het land gezien. In Jimma was Bereket een uitstekende gids. Op zoek naar de oorsprong van de koffie. En trotse Tesfai toonde maar al te graag zijn mooie geboortestad Mek’ele, de hoofdstad van Tigray. Ik trok er ook zelf op uit. Naar Axum. En later op bezoek bij Hanneke en Jean Jacques in Nek’emte. Het is er nog steeds niet van gekomen om Gondar en Lalibela te bezoeken. Dat hoop ik gauw eens te doen. Ook het zuiden moet heel bijzonder zijn.

Als vrienden vragen welk Afrikaans land ik kan aanbevelen voor een vakantie / rondreis, antwoord ik altijd: Ethiopië. Een grote verscheidenheid aan natuur en cultuur. Een rijke geschiedenis, een vriendelijke bevolking – ondanks de toegenomen spanningen tussen Orominia en Tigrani.

Koen met een boek

Maart 2008. Met een boek in een park in Mek’ele, Tigray.

Kaart Ethiopie

=========================================

ALGEMENE GEGEVENS

Federale Democratische Republiek Ethiopië

Staatsvorm: Republiek

Valuta: Birr (ETB) 100 birr = 4,25 euro

Tijdszone: UTC + 3 (Tijdens de Europese zomertijd is er één uur tijdsverschil. Gedurende de Europese wintertijd is het in Ethiopië 2 uur later.)

Taal: De belangrijkste talen zijn het Amhaars, Afaan Oromo en Tigrinya. Er zijn ruim 90 talen in gebruik in heel Ethiopië.   

Hoofdstad: Addis Ababa

Buurlanden: Eritrea, Djibouti, Somalië, Kenia, Soedan en Zuid Soedan. Volledig door land omsloten – geen zeegrenzen.

Inwoners: ongeveer 100 miljoen

Oppervlakte: ongeveer 69 x Nederland

Lees meer over Ethiopië op mijn weblog – Klik

Ethiopië op Wikipedia – Klik HIER

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s