Over Koen

Geboren en opgegroeid in Vlaanderen (Boechout) en in 1979 gaan studeren in Friesland. De andere kant van de “grens” heeft me dus altijd aangetrokken. Sinds 2002 is mijn werk- en leefwereld uitgebreid naar Scandinavië en Afrika.
Ik ben dramadocent, regisseur en rollenspelacteur (theatre and circus director, social drama actor and artistic coordinator).

Na mijn lerarenopleiding “Nederlands en Geschiedenis” ben ik afgestudeerd als docent Ekspressie en Kommunikatie (AVEK). Ik ging meteen aan de slag als theaterdocent (en consulent) bij De Blauwe Stoep in Leeuwarden (Nederland). Ik volgde een opleiding tot ‘taaldrukker’, een mooie combinatie van vertellen wat op je hart ligt, schrijven en drukken.

Eind 1989 vertrok ik met mijn gezin naar Bergen op Zoom. En sindsdien ben ik freelance Theaterregisseur en Taaldrukker. Dat heet nu een ZZP’er.

Samen met Ine, mijn geliefde en goede vrienden startten we in 1983 “Maatwerk, Theater op Maat”. Er volgen ruim 150 verschillende opdrachten / voorstellingen. We spelen op studiedagen, congressen, voorlichtingsbijeenkomsten, in bedrijfstrainingen, in filmpjes en ik word het onderwerp (de test-acteur) van een uitzending van KLOKHUIS van de NPS.

Ik regisseer jeugdtheater (Theater Rob Heiligers, de Broertjes, Graat en Harmien, Het Hondje van de Ruyter, ea); musicals (Anatevka, Zacharias Jansen, Ubuntu, Rogier en de 7 Plagen, Lucia de Moucheron) en veel theater (in Zundert, Middelburg, Oosterhout, Breda, Goes, Roosendaal, …)
 Ik maak voorstellingen met Flairck, Het Getij, De Werf, Corpus Acrobatisch Theater. Ik regisseer in Zeeland, Groningen, Friesland, Noord Brabant en in Iasi, Roemenië.

In Goes ben ik nauw betrokken bij de vierjaarlijkse (gemeentelijke) zomerspektakels. Als schrijver, regisseur en artistiek coördinator. 2005 – Rogier en de 7 Plagen [in het themajaar Goes 600]. 2009 – Ubuntu [in het themajaar Goes Afrika]. 2013 – Kausay Pacha [in het themajaar Goes Latijns Amerika]. 2017 – E-Njen [in het themajaar Goes Azië].

Ithaka (2003)

Sinds 2002 werk ik zeer regelmatig als regisseur en artistiek coordinator voor Norsk Kulturskoleråd in Trondheim Noorwegen. Eerst de circus-theater voorstelling Ithaka (met 150 jonge artiesten) en sinds 2003 UMOJA CULTURAL FLYING CARPET.

Het Umoja CFC programma is een vredes- en ontwikkelingsprogramma van het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken. Ik ben artistiek coördinator en pendel tussen 7 Afrikaanse landen (Mozambique, Zuid Afrika, Zimbabwe, Tanzania, Kenia, Ethiopië en Oeganda) en Noorwegen en Nederland. In Maputo krijg ik in 2003 mijn nickname “Mister Him‘.

En ik reis … Frankrijk, Spanje, Schotland, Botswana en Namibië, Syrië, Mali, de Trans Siberië Express, Mongolië, Brazilië, Thailand, Israel, Portugal, Mauritius, Zuid Afrika, Mozambique, de Baltische staten, voormalig Joegoslavië …

En ik schrijf … af en toe een bewerking van een boek of van een toneelstuk; een theatertekst, reisdagboeken, verslagen en sinds 1 januari 2011 dit blog.

Ik heb een gevarieerd leven. Ik leef vaak vanuit mijn rugzak of koffer. Ik spreek vaker Engels dan Nederlands en sinds kort ook een mondje Portugees.

Het klinkt allemaal erg zelfstandig en ondernemend. Ja, dat is het ook. In 2005 overlijdt Ine, mijn lief en moeder van onze kinderen. Borstkanker. Stomme kut-klote-ziekte. Ik ga alleen door. Maar er is natuurlijk het thuisfront. Goeie buren, fantastische kinderen in Ossendrecht en Heemstede en sinds 2009 ben ik Bompa. Vijf kleinkinderen: Olivia (2009), Carmen (2012), Ender (2012), Icarus (2014) en Duin (2019). Familie in Vlaanderen en Nederland; vrienden in Brabant, Zeeland, Friesland, Groningen, Noorwegen, Afrika en dan vergeet ik er vast een heleboel.

Eind 2008 ontmoet ik Isabel op een terras in Maputo.

Isabel en Koen (2009)

Isabel en Koen (2009)

Af en toe zien we elkaar. Ik stuur haar smsjes als ik in Afrika ben. We spreken af om samen uit eten te gaan. Ik vind haar leuk. Steeds meer. Ik denk vaak aan haar. Ze werkt bij een bank (HR / personeelszaken) en jaarlijks ook een weekje als gastvrouw tijdens ons UMOJA-festival. In 2010 nodig ik haar uit om samen op vakantie te gaan. Drie weken naar Brazilië. Het klikt. Een nieuwe liefde in mijn leven … Isabel – ‘minha Belinha‘. Eind 2011 huren we samen een huis(je) in Matola, Mozambique. In 2012 komt ze twee maanden naar Europa op vakantie. Ik vertel vaak en graag over haar. In een persoonlijke ontmoeting of in mijn dagelijkse stukjes. Klik maar eens op het trefwoord ISABEL in de rechterkolom. Op 25 oktober 2012 heb ik haar ten huwelijk gevraagd. En ze heeft JA gezegd … Begin 2013 verhuizen we naar Jardim, een wijk van Maputo. We hebben een aardig huis (en kantoor) met een tuin. Op vrijdag 26 april en zaterdag 27 april 2013 vierden we onze bruiloft in Mozambique.

Ik woon in Nederland – heb Vlaamse roots – en ben vaak onderweg. Dat heb je als je steeds meer internationaal werk krijgt en je liefde aan de andere kant van de evenaar woont. Zij is ondertussen verhuisd naar Djonase – Matola Rio. We gaan geregeld samen op reis (Mauritius, Brazilië, Bali, Lombok, Zuid Afrika, Kenia, Italië, Swaziland, Zwitserland, Frankrijk, Thailand …)

Mozambique noem ik sinds enige jaren ook ‘thuis’ want daar woont Isabel. Ik woon in Nederland (want er moeten ook nog centjes verdiend worden) en breng veel vrije tijd (en af en toe ook werk-tijd) door in zuidelijk Afrika. In de zomer 2017 begin ik voorzichtig wat zaken op te ruimen en weg te gooien. Het grote huis in Bergen op Zoom dient net iets teveel als opslag. Ik besluit kleiner te gaan wonen. In november 2017 verlaat ik – na bijna achtentwintig jaar – het Balsemienehofje en verhuis naar Ossendrecht.

Met enige regelmaat ga ik op bezoek bij vrienden in Leeuwarden (en Friesland). Dat voelt elke keer weer als thuiskomen. Heel vertrouwd. Ik besluit na wat wikken wegen mijn boeltje te pakken in Ossendrecht en ga opnieuw naar de Friese hoofdstad. Alsof ik een cirkel sluit. Voor het eerst naar Leeuwarden in 1979. In 1989 naar Noord Brabant en nu – dertig / veertig jaar later – maak ik dezelfde beweging. Van Zuid naar Noord.

Als ik op bezoek ben bij mijn vrouw in Mozambique geef ik Nederlandse les (NT2) aan een paar leerlingen die een toekomst in Vlaanderen en Nederland voor ogen hebben. NSM De Walvishaai in Maputo deed een beroep op me omdat de juf haar ‘post’ verliet. Ik zou even invallen. Dat even duurt alweer enkele jaren – mede ‘dankzij’ corona. Hybride-onderwijs. Soms online, soms als meester Koen in de klas.

Ik blijf nieuwsgierig. Ik heb (het leven) lief en ik ben een verhalenverteller. Mail me, schrijf me, bekijk foto’s op mijn Facebook-pagina of kom een keertje langs …

Nog meer ‘Over Koen’ lezen? Klik HIER of hier voor 1000 vragen …

Interesses

Theater, Opera, Circus, Lezen, Reizen, Schrijven, Muziek, Sport, Bloggen, Afrika, Koken en Lekker Eten en … het Bloemencorso van Zundert.

Advertentie

32 gedachten over “Over Koen”

 1. Meile en Nelly Zijlstra gezegd:

  Dag Koen……een reactie van Meile en Nelly die nog kent vanuit een ver verleden uit Wyns. Geheel onverwachts werd je naam genoemd bij mij op school en ik reageerde: Ja, natuurlijk ken ik Koen en Ine! Ik werd bijgepraat……over Ine.
  Koen, het brengt me in verlegenheid. Ik wist het niet, Maar ik schrok me rot.
  Al weer heel wat jaren geleden dat persoonlijk leed en las op je blog dat er een nieuwe liefde is…
  Hartstikke fijn. Ik ben intussen ook bijgepraat over Jule en Karlijne.

  Leuk om te lezen dat jij doet wat ik zou willen……reizen door Afrika.(Nel niet overigens)
  Wij zijn dit jaar naar Zuid Afrika (oostkust) en Malavi geweest met vrienden.

  Koen, het gaat je goed!
  Meile en Nelly

 2. ingrid goyvaerts gezegd:

  Ik heb mezelf weer even bijgelezen en wederom genoten van de grote en kleine verhalen over je leven in Maputo.Niet altijd een gemakkelijk leven lijkt me maar zeker boeiend. Veel plezier in de voorbereidingen naar jullie huwelijk, geniet er samen van. Groetjes

 3. Ciska gezegd:

  Koen, jij staat voor mij voor LEVEN

 4. Babette gezegd:

  Dag Koen, ik ken je niet persoonlijk maar lees vol ver- en bewondering ‘Over Koen’.
  We hebben veel overeenkomsten in onze levensloop. Ook die van mij is en was er eentje van veel reizen en het daarbij leven in de koffer. Helaas ook mijn partner is jaren geleden overleden en heb net sinds een paar maandjes een nieuwe vriend.

  Dank voor het delen….kom gauw weer langs.
  Liefs Babette

 5. Mooi dat jullie zo samen het geluk hebben gevonden.

  Vriendelijke groet,

 6. Kan natuurlijk niet achterblijven hè. Interessante blog heb je. Nog gecondoleerd met het verlies van je moeder. Ik heb even in vogelvlucht een en ander gelezen…
  Hoop dat je intussen weer samen bent met je vrouw! Ik kom nog wel eens buurten!
  Groetjesss, Trees

 7. Beste Koen,

  Bij toeval vond ik je blog en ben een uur gaan lezen over Maputo tot ik pas OVER KOEN las. Ik ben zojuist terug uit Matola, waar mijn vriendin, die ik in juli op een terras in Lissabon ontmoette, haar huis bijna heeft afgebouwd en ik drie weken bivakkeerde inclusief haar hele familie. Ook ik ben weduwnaar (dankzij de gevreesde ziekte K) en heb een nieuwe liefde ontdekt. Lotgenoten? Geestverwanten? Toeval? Ik weet het niet. Ik heb met plezier en met een klein gevoel van herkenning (ik was er slechts 3 weken) je blog gelezen en hoop je te mogen volgen en te ontmoeten/spreken. Veel geluk, Eric

  PS Benilde vliegt morgen via Lissabon weer naar Amsterdam

  • Dag Eric,

   Dank voor je reactie. En hoe vond je de kennismaking met Matola / Mozambique? Laat me weten wanneer je een volgende keer deze kant op komt. Dan spreken we iets af. Waar woon je in Nederland? Goeie reis.

   Adeus (Tot ziens)

 8. Nou dat is nogal wat, ……. eigenlijk heel véél voor één mensenleven.
  Fijn dat je na het verlies van je eerste vrouw nu weer een nieuw geluk gevonden hebt.
  Vanuit je beroep gezien ben ik blij dat je mij niet eerder ontdekt hebt …… mijn gewoonte om mijn kerstwensen in een een filmpje te verpakken zou me het schaamrood op de kaken gebracht hebben 😉

 9. Wat een rijk leven…
  Een ware inspiratiebron!
  Ben benieuwd naar je verhalen 🙂

 10. Jeetje Koen, er valt een hoop te ontdekken hier! Leuk! En zo fijn voor je dat je een nieuwe liefde in je leven hebt gevonden!

 11. Beste Koen,
  Ontdekte je op mijn blog en dan ben ik benieuwd. Heb hier wat gesnuisterd op de jouwe en wauw! Je liefde voor Afrika, dat spreekt me aan. Onze (adoptie)dochter komt uit Zuid-Afrika en onze oudste zoon gaat in juli voor een half jaar studeren in Stellenbosch. Wij zijn dus ook gebeten door het ‘Afrikavirus’. Ik ga je volgen!

  • Dag Hilde, dat is het fijne van bloggen. Via via via klik ik wel eens door naar onbekende oorden. Blogs in dit geval. Zo kwam ik bij ‘jou’ terecht. En ik ontdekte een gezamenlijke ‘Afrika-interesse’. Onze Mozambikaanse tuin is natuurlijk niet te vergelijken met jouw Vlaams-Brabantse tuin. Ik wil vooral … veel fruit. En dat lukt aardig. Mango (3 verschillende soorten), avocado, bananen, limoen, guave, pompelmoes … En dan zie ik jouw brandnetelsoep … en dan mis ik (voor even) mijn Vlaamse roots … (woordspeling). Een groet.

   • Amai, ik zou geen brandnetelsoep missen hoor als ik al dat fruit zou hebben … 😂
    Wat een prachtige tuin moet dat wel zijn!

 12. En ja hoor, ik heb je “over” gelezen!
  Je hebt veel meegemaakt, je lijkt er sterk uit te komen.
  Wat een rijk gevuld én avontuurlijk leven heb jij.

 13. Grappig, ik lees hier toch een aantal herkenbare zaken …
  Om te beginnen de naam ‘de Blauwe Stoep’ in Leeuwarden. Namen willen me zo even niet te binnen schieten, maar daar kwam ik in de periode 1985-1995 nog wel eens over de vloer. Ik organiseerde in die tijd nog wel eens cursussen voor vrijwilligers in het jeugd- en jongerenwerk in Drachten en huurde dan deskundigheid in.
  En dan Rob Heiligers, die ken ik ook. Ik heb Rob nog wel eens ingehuurd met een kindertheatervoorstelling.
  Zo blijkt de wereld dan toch echt weer klein te zijn. 🙂

  • Inderdaad … een kleine wereld. Ik werkte van begin 1983 tot juni 1990 op ‘De Blauwe Stoep’. Met Rob (en zijn gezin) hebben we meer dan vier jaar samengewoond in Wyns. Ik heb veel van zijn kindertheatervoorstellingen geregisseerd. Eerst woonden we in Boelenslaan en kwam ik (uiteraard) veel in Drachten. En volgende week komt de oud directeur van ‘De Blauwe Stoep / Parnas’ op bezoek in Mozambique. Dus ja … In lytse wrâld 🙂

 14. Joop Ligthart gezegd:

  Tsja 2 keer KOEN in geschrift vandaag zowel Je AVEK impressie OUDE UNIT en je kontakt met INE , Enne wie ben ik JOB 11 joop ligthart dus ook van de OUDE UNit en toen omgang met Roosje van WIJk van de TWAVEK In en rondom die tijd een aantal video impressies gemaakt van PA van WIJK uit den HAAG een begaande Social Fotograaf Roos heeft toen nog een mooie COMPELATIE voor PA van gemaakt … En de film STALKER van Tarkowsky in 24 uur 4 maal gedraaid op Schavernek met Godert toen titel de REIS << Veel later ben ik jou en INE nog in TB tegengekomen op Bosvreugd . Met veel AVEK mensen kontakt verloren alleen via SMARTLAPPEN -festival dat 5 maal in TB werd georganiseerd waar ik ook bij zat …. Inmiddels Pensionada en geindigd als Geschiedenis /Historica man Groet JOOP

  • Dag Jop / Joop, leuk dat je me hier hebt (terug)gevonden. Ik weet dat je in Tilburg woont. We zijn elkaar nog eens toevallig tegengekomen op straat – vlakbij Fontys. Ik denk 2007 of 2008. Wie weet gebeurt dat nog wel eens … in de spirit van Sint Jut.

 15. Joop Ligthart gezegd:

  Woon ik redelijk dichtby in Centrum bij Schouwburg of STAPPE goor > TSJA naast je lijfelijk 3/4 verhaal begon bij mij ook het e.e.a. teruggekomen als Geschiedenisleeraar wat mijn 3e beroep was .Inmiddels al 2.5 jaar pensinada dus en wellicht vestig ik me ooit in een Natuurlijk Buitengebied in een woon/werk projekt alwaar mij interesse al 20 jaar na UIT gaat . Kommuniceer ook al Met Trinette en ga er binnenkort Lngx als ik weer naar Schellinge ga . Meestal 3 maal per jaar . ST Jutimes lag al 3 maanden op mijn leestafle thuis groet ….. JOOP

 16. Dag Koen

  Herinner je je nog wat van je opleiding ‘Nederlands en Geschiedenis’?
  Op oudejaarsavond toverde mijn vriend Marc (Lejeune) een klasfoto op uit het eerste jaar van die opleiding. Daarop probeerden we iedereen nog een naam te geven, wat ons niet lukte. Wel haalden we uitgebreid herinneringen op aan kaartmiddagen, oefenlessen en docenten. Ik herinnerde me nog een anekdote over jou, dat jij met je vrienden praatte door tekstballonetjes uit Asterix te citeren: “Hup af, in jullie mandjes, Asterix en Het Gouden Snoeimes, p. 10, linker plaatje onderaan”, al zal mijn geheugen me hier wel om de tuin leiden.
  Vandaag stuurde hij me de foto door, Veel Googletijd was er niet nodig om je te vinden. Wat een boeiend levensverhaal! Het zal me wat tijd kosten, uiteraard, maar ik neem we wel voor je website uitgebreid door te nemen. Ziet er allemaal heel verleidelijk uit! Wellicht volgt er vroeg of laat nog wel een reactie.
  Heel fijn toch om te zien hoe je leven zich ontwikkeld heeft.

  Groetjes en het ga je goed

  Erik Herbosch (https://desprekershoekvandeschrijverij.blog/)

  • Dag Erik, ik heb je ook een mail gestuurd. Leuk … een stem uit ‘het verleden’. Ik ga je website en blog bekijken. Groeten terug

   • Joop ligtjart gezegd:

    Jaar 2022 na corona de oorlog inclusief kerncentrales wat een gedoe van dictators en olie charchen het komt dichtbij ook de grondstoffen stijgen flink mijn moestuin weer in gebruik hopelijk strakx niet spinazie snijden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s