Tags

, ,

De Mozambikaanse regering kondigde een paar dagen geleden aan dat ze willen dat de cashew-noten-productie opnieuw het peil moet halen van voor de onafhankelijkheid. Cashew-noten zijn een van de weinige export-producten van Mozambique. Een natuur product waar iedereen trots op is. De waardering blijft soms achter bij de verwachtingen. Isabel is daar een mooi voorbeeld van. Ze denkt dat het een bijna exclusief product is. Zij spaart ervoor en brengt steevast een aantal kilootjes mee als ze naar Nederland (en België) komt. Ze vraagt me dan achteraf waarom er nauwelijks op gereageerd wordt door de ontvangers. Ik probeer dan uit te leggen dat cachew-noten in bijna elke supermarkt of notenbar te koop zijn. Het heeft dus niet de exclusiviteit die zij denk dat het heeft.

Maar weet je hoe zo’n noot groeit? Dat is vast veel minder bekend. Ik ga het hele proces hier niet uit de doeken doen maar ik garandeer je dat er veel werk voorafgaat aan het moment dat wij zo’n nootje – meestal achteloos – in onze mond stoppen.

Cashew-noot-boom

Ze groeien aan bomen die tot twaalf, zelfs vijftien meter hoog kunnen worden. De noot  groeit als een soort aanhangsel onderaan een (schijn)vrucht. De cashewnoot is dus het zaad van de cashewboom en aan iedere cashew-appel hangt maar 1 cashew-noot.

Cashew (schijn)vruchten met de noot / het zaad onderaan de vrucht.

De noot wordt meestal met dop en al gebrand. Daarna wordt de huid (dop) verwijderd. Dit gebeurt nog heel vaak handmatig. De noot bevat een giftig vlies, dat huidirritatie kan veroorzaken. Een werkje dat bewerkelijk is. Mede daardoor is de cashewnoot relatief duur.

Veel van de Mozambikaanse en Afrikaanse rauwe noten reizen eerst naar Vietnam. Daar worden ze bewerkt. En pas daarna komen ze in onze winkels terecht.

Een mooi foto-verslag over de cashew-noot vind je HIER.

In Mozambique worden ze langs de kant van de weg verkocht. Bij stoplichten, bij terrassen van populaire restaurants maar vooral langs de grote doorgaande E1 weg.

Een cashew-noten-boom maar dan anders … met het eindproduct in plastic zakjes …